Prezentujemy przepis Åsy na bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe Åsy

 

Ciasto

150 g masła (mocno solonego)
50 g (1 opakowanie) drożdży
1 dl drobnego cukru
1 łyżeczka soli (jeśli masło jest niesolone)
2 łyżeczki kardamonu
Ok. 12–14 dl mąki pszennej

 

Wymieszać i wyrabiać ciasto przez krótką chwilę.
Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na dwie części, aby było łatwiej.
Rozwałkować do wymiarów ok. 30 x 40 cm.

 

Nadzienie

Wymieszać razem następujące składniki:
100–150 g miękkiego masła
1 dl cukru
3 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego

 

Rozprowadzić nadzienie na cieście, zwinąć, pociąć na kawałki i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Używając pędzla, pomalować roztrzepanym jajkiem. Piec w 250 stopniach przez osiem minut (bez termoobiegu).

 

Smacznego!

Pozdrawiam
Åsa

 

- - -
Udały się? Jeśli tak, napisz maila do Åsy z podziękowaniem. Adres mailowy tutaj